На бензиностанции INSAoil и в няколко други малки вериги бензинът и

...
На бензиностанции INSAoil и в няколко други малки вериги бензинът и
Коментари Харесай

Държавата брани Кота 3”

На бензиностанции INSAoil и в няколко други дребни вериги бензинът и дизелът костват много над 3 лева – 3.14-3.20 лв.. Тези цени обаче към този момент са изключения. Пазарът настойчиво задържа цените малко под 3 лв.. Но тази психическа граница елементарно може да бъде прекрачена. Време е страната да се намеси.

През миналата седмица Министерският съвет е обсъждал да се отстранен краткотрайно биодобавките в бензина и дизела, влагани по наложителна евродиректива. Не се е стигнало до единно мнение, научи „ БАНКЕРЪ ” от собствен извънредно добре осведомен източник. Изтъкнато е било, че различен рационален лост за задържане на цените все още няма.

В момента в бензина поставят 9% екокомпонент, а в дизела - 6 на 100. Оптимистите са на мнение, че орязването на зелените добавки ще даде глътка въздух на потребителите и би обърнало тренда на упованията за внезапно повишаване. Песимистите обаче пресмятат, че мярката няма да има необикновен резултат, тъй като по техни сметки крайната цена на бензиноколонката ще падне с сред 8 и 12 стотинки.

Мислено е мярката да работи до лятото.

Технически това би станало посредством бърза корекция в закона за силата от възобновими източници.

Промените за по-високо процентно наличие на биодобавка в горива бяха признати от Народното събрание през есента на 2018 година. В горивото за дизелови мотори би трябвало да се влага биодизел най-малко 6%, като най-малко 1% от биодизела да бъде биогориво от ново потомство – боклуци и останки от плява, водорасли, гроздови джибри, скотски тор, наслойка боклуци и други

Увеличен бе и процентът при бензина – той би трябвало да съдържа най-малко 8% биоетанол и/или етери, създадени от биомаса. В осъществяване на закона този % бе повишен още един път - от 1 март 2019 година като от тази дата бензинът съдържа най-малко 9%.

„ Промените са за превозване на европейска инструкция и могат да бъдат бъдат регистрирани за осъществяване на 10% наложителен дял на силата от възобновими източници в крайното ползване на сила в превоза ”, заявиха преди 4 години депутати.

Към момента в страната има една рафинерия за биогорива - " Астра биоплант ", която е самобитен „ монополист ” на този пазар. Опасенията са, че тя ще бъде грубо ударена, в случай че споменатият подход бъде общопризнат.

Само за информация,

цялото производството на биогориво у нас е за към 100 млн. лева годишно

като са построени 10 завода с общ потенциал от 300 000 тона.

От друга страна България не може да разчита на дерогация на евродирективата. Това значи, че в годишен прорез ще би трябвало да осъществим наложителните проценти.  А това значи, че през втората половина на годината делът на биодобавките ще би трябвало да се вдигне над законовите равнища. Което още веднъж може да значи скок в цените, тъй като през лятото по принцип потреблението на горива у нас се вдига и цените порастват заради повишеното търсене, споделят съперници на концепцията. Това би довело до летен скок в цените, само че пък за ситуацията, в която се намираме, никой не мисли в задатък. 

От държавното управление не са търсили мнението на сектора в лицето на Българската петролна и газова асоциация по този въпрос.

Друга мярка, която е обсъждана в Министерски съвет, е бургаската рафинерия 

„ Лукойл Нефтохим ” да свие внезапно използването на нефт от вид “Брент ”  

или равностойните му и да употребява оптимално съветски петрол. Това е било контрактувано сред държавното управление и управлението на компанията. Котировките на „ Урал ” обаче са с близо 25 $ по-ниски от тези на останалите сортове.

" Докато има доставки на петрол от Руската федерация, България ще е в положително положение на пазара на горива ". Това сподели ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. " Не бива да си вършим заблуда, че за седмица, месец или два ще си решим различно доставките на горива ", посочи той. „ Черно море е " затворен басейн " и достъпът на огромни плавателни съдове и прекосяването им през Босфора не е лесен  ”.

" Лукойл Нефтохим Бургас " има суровина до края на месеца.  

Стремежът е да си обезпечи количества различни горива за април и май, само че това е по-дълъг развой. Терзиев уточни, че тези процеси се приготвят за 3-6 седмици. Освен това какъвто и да било различен петрол, обвързван с Близкия изток или арабските страни, не може да пристигна за по-малко от 30 до 45 дни. " Колегите работят по въпроса и се търсят различни източници ", добави той.

Рафинерията в Бургас нормално работи с 80% съветски петрол и 20% от други източници.

Орязването на акцизите върху горивата е съблазнителна, само че съвсем невъзможна мярка. Това е по този начин, тъй като страната ни има най-ниските ставки на тези данъци и няма къде да отстъпва за разлика от други страни в Евросъюза. А и финансовият министър е изрично срещу събаряне на акциза или орязване на Данък добавена стойност върху горивата, който се заплаща от крайния консуматор след начисляването на акциза. Позицията му е изцяло разумна, тъй като в обстановка на война съвсем до нашите граници, бюджетът би трябвало да е мощен.

През 2021 година касовите доходи от акциза за горивата нарастнаха с 6.6%, или 151.9 млн. лв., спрямо 2020 година, демонстрират данни на Агенция " Митници ".  По-доброто осъществяване се дължи в най-голяма степен на по-високите доходи от газьол (119.4 млн. лв. или 7.1%) и на растежа от 8.1% (34.9 млн. лева) на приходите от данък за бензин. Постъпленията от акцизите за газьол съставляват 74.1% от общите доходи за групата горива. Приходите от акцизи за бензина пък са 19% от приходите за групата горива, прецизираха от приходната администрация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР